Transactionele Analyse

Transactionele Analyse (TA) is een ontwikkelingstheorie en een communicatietheorie. Er zijn veel facetten van de TA die mij aanspreken en die ik gebruik in mijn coachgesprekken. Zo gaat de TA bijvoorbeeld uit van 3 “ego toestanden” die iedereen heeft, altijd aanwezig zijn en bepalend zijn in hoe je communiceert met anderen.

Jouw ervaringen die jij als kind hebt opgedaan draag je altijd met je mee. TA noemt dit de ego toestand Kind. Naast je ervaringen als kind is er het denken, voelen en gedrag dat jij hebt aangeleerd en overgenomen van ouder figuren. TA noemt deze ego toestand Ouder. Naast Kind en Ouder heb je ook de ego positie Volwassene. Dit is jouw denken, voelen en handelen op basis van wat er zich in het hier nu afspeelt. Wanneer en wat maakt dat je communiceert vanuit 1 van deze ego toestanden geeft inzicht in hoe adequaat je de dingen doet.

 

Wil je meer weten over Transactionele analyse raad ik je het boek Dit ben ik! van schrijver Lieuwe Koopmans (uitgeverij THEMA) aan en bekijk het volgende filmpje:

 

< Terug naar homepage