VOLGEND ARTIKEL >
< VORIG ARTIKEL
TERUG NAAR OVERZICHT

Boos over bang

Ervaring van Annemiek

Ca 1,5 jaar geleden ben ik onverwacht gebeten door de hond van één van mijn buren in de flat. Dit gebeurde in het trappenhuis terwijl we stonden te praten. Zelf heb ik niet eens daadwerkelijk gezien/gevoeld dat die hond mij beet; ik dacht dat hij om aandacht vroeg door met z’n poot te duwen op m’n dijbeen (omdat hij namelijk genegeerd werd tijdens het gesprek).
Waar ik vooral van schok was de reactie van de eigenaar: hij werd zó ontzettend boos op z’n hond! Dat vond ik niet juist van hem..
In eerste instantie veranderde er niets bij mij, maar na ruim een jaar ging ik wat angst voelen bij het zien van bepaalde grotere honden.
En aangezien ik mijn eigen hond moest uitlaten bracht ik dat gevoel over op hem, waardoor het steeds minder ontspannen werd om buiten te lopen. Uiteindelijk wilde ik het liefst alle honden ontwijken… ook als ik alleen buiten kwam… dat was voor mij het moment om te beseffen dat ik hulp nodig had (want ik ben een échte dierenliefhebber)….
In 3 sessies heeft Laura mij kunnen laten voelen waar de angst vandaan kwam; wát ik eraan kon doen én hoe ermee om te gaan.
Onlangs heb ik (wederom) een confrontatie gehad met diezelfde buurman én hond waarbij ditmaal ook m’n eigen hond aanwezig was. Totaal géén angst of paniek gevoeld! Ik heb gehandeld door m’n eigen hond veilig te stellen waarna ik gewoon met hem naar buiten ben gegaan… achteraf voelde ik opnieuw uitsluitend boosheid naar de buurman toe (want doordat hij steeds verkeerd reageert op de situatie brengt hij z’n hond in verwarring)!
Ik kan gelukkig dus weer ontspannen buiten lopen en durf op honden af te gaan.
Dankjewel Laura!

De emoties Bang, Boos, Blij en Bedroefd worden ook wel de basisemoties of de authentieke emoties genoemd. Onze emoties komen voort uit delen van de hersenen waarmee we in mindere mate bewust kunnen omgaan. Ze vormen een soort reflex naar aanleiding van bepaalde situaties. In onze kinderjaren treden hier echter verstoringen in op. Ieder gezin kent namelijk zijn voorkeuren, bepaalde emoties mogen zichtbaar zijn en andere weer minder.

Als er iets gebeurd, zoals in het verhaal bij Annemiek, ontstaat er een behoefte. Haar behoefte was eigenlijk de emotie boosheid te uiten naar de eigenaar van hond over de manier waarop hij de hond bejegende. Dit zou een adequate reactie zijn geweest voor haar. Haar lijf zou op die manier weer tot rust gebracht zijn. In plaats daarvan is ze geschrokken (emotie Bang) terug gegaan naar haar flat. Vervolgens is deze gebeurtenis een “eigen leven” gaan leiden en heeft de niet geuite boosheid plaats gemaakt voor angst. Er ontstaat dus verwarring wanneer je bepaalde emoties niet ervaart en in plaats daarvan andere inzet. Door hier in de sessies aandacht aan te besteden ontstond er rust.